Vanadesse prilliraamidesse uued klaasid?

Mida teha, kui vana arm (loe: prilliraamid) ei roosteta?

Sul on armsad ja ülihästi sobivad prilliraamid, millest ei raatsi loobuda või ei taha sa hetkel suurt kulutust teha. Sa kannaksid meelsasti vanu prilliraame edasi, kuid praegused klaasid enam ei sobi, sest nägemine on muutnud või on klaasi pinnakate kriimustada saanud. Nüüd tahaksid samadesse raamidesse uued klaasid panna. Kas see on võimalik? 

Paljud prillipoed on väga jäigal seisukohal, et see ei ole võimalik ning kasulikum olevat osta uued raamid. Tõsi, mõnigi kord on tõesti mõistlikum osta uued raamid – kui plastik on rabedaks muutunud, metallosadelt pinnakate maas, raamid nii väändunud, et neid sirgeks enam painutada ei saa. Kuid sageli on prilliraamid veel üsna heas korras, neisse saaks uued klaasid panna ning jätta raha uute raamide ostmiseks välja andmata.

Vanadesse prilliraamidesse uued klaasid – millega arvestada?

1. Kas sinu raamid on tehniliselt korras?

Prillide paigaldamisvõimalus uude raami sõltub sellest, kas tegemist on tavaraamiga (nö plastikraamiga), tamiilraamiga või kruviraamiga. Kõigepealt vaatame me raamid korralikult üle – kas kõik detailid on olemas, kas raamid vajavad parandamist, sest väga vanadele raamidele ei pruugi enam olla nö varuosi saada jne. Sa pead arvestama sellega, et osade raamitüüpide puhul tuleb esimest korda raame kuumutada selleks, et neist klaasid kätte saada ja teist korda kuumutada siis, kui uued klaasid sisse pannakse. Nii mõnigi prilliraami materjal või osa võib selle protsessi jooksul nö väsida ja puruneda.

Kui me teeme uutesse raamidesse uued klaasid, siis vaatab optik üle, et prillid oleks pärast sirged ja sangad samal kõrgusel. Kasutatud prillide puhul sellist omavolilist korrigeerimist me ei tee, sest eeldame, et prillide kuju ja sangade asetus vastab just kandja isikupärale. Nimelt on paljudel inimestel nägu ebasümmeetriline – kõrvad veidi erineval kõrgusel ja kaugusel, nina võib viltu olla, üks silm pisut kõrgemal vms.

2. Kas kulu-tulu-riski suhe on sinu jaoks paigas?

Nagu öeldud, siis vanad raamid võivad uute klaaside paigaldamise protsessis puruneda. Kui nende raamide jaoks on lihvitud uued ja kallid klaasid (nt progresseeruvad klaasid), siis pole pahatihti nende klaasidega peale raami purunemist midagi peale hakata. Nimelt võetakse klaaside lihvimisel arvesse prilliraami kuju ja mitmeid selle olulisi parameetreid ning kahjuks pole klaasid ja raamid nagu legoklotsid, mida saab alati sujuvalt omavahel kokku sobitada.

3. Oma raamidesse klaaside panek on õige pisut kallim ning kahjuks prillidele kui tervikule uut garantiid anda ei saa. 

Meie optik (spetsialist, kes prilliklaase lihvib) peab olema eriti täpne ja tähelepanelik, et nö oma elu elanud raamid ikka uued klaasid vastu võtaksid. Kasutatud raamidesse klaaside paigaldamise puhul saame anda garantii mitte enam raamidele, vaid ainult oma klaasidele ja tööle. Miks? Me tõepoolest paigaldame klaasid raamidesse labori täpsusega ja sa võid selles kindel olla. Aga probleem on eelnevalt kasutatud raamides. Mõnikord võib raam eelnevast kontrollimisest hoolimata puruneda  – plastik võib olla hapraks muutnud või metallraamil joodised lahti tulla.  Oma raamidesse klaaside panek on reeglina veidi kallim ka seetõttu, et me puhastame raamid ultrahelipesuriga, asendame võimalusel ninapadjad ja vajadusel ka mõne puuduva või katkise kruvi.

Kokkuvõte. Kas vanadesse raamidesse saab uued klaasid panna?

Kui sul on tõepoolest juba ajalooga raamid, siis kaalu hoolega, kas see kõik on riski väärt – vanadel raamidel on oma hingeelu ja probleemid. Kui tellitavad klaasid on kallid (nt progresseeruvad, suure õhendusega vms) ja raamide osa klaaside koguhinnast on väike, siis pole otstarbekas vana raami kasutada just garantii puudumise tõttu. Kui vana raam puruneb, siis pole nende kallite klaasidega enam midagi teha, sest klaasid on lihvitud just täpselt selle raami järgi. Kui aga raamid on uuepoolsed, vähe kasutatud või hästi hoitud, siis astu julgelt Optikalaborist läbi!