Prilliretseptil olevad lühendid – mida need tähendavad?

Prilliretseptil on palju kahe- või kolmetähelisi lühendeid. Mida need tähendavad?

OD – parem silm (ladina keeles oculus dexterprilliretsepti lühendid

OS – vasak silm (ladina keeles oculus sinister)

SPH või SF (ladina keeles sphēra või sphaera) tähistab sfääri ehk korrektsiooni tugevust – ehk kui tugevat klaasi on vaja, et udune pilt selgeks teha. Tavaliselt käib numbri ette kas „+“ või „-“ märk vastavalt sellele, kas tegemist on kaug (+)- või lühinägelikkusega (-).

PD on vahekaugus pupillide ehk silmaterade vahel – teisisõnu silmavahe. Prilliklaaside keskkohad peavad olema kohakuti pupillidega. Tavaliselt mõõdetakse see kummalgi silmal eraldi (nii OD kui OS)

CYL tähendab silindrit ning selle tähise leiad prilliretseptilt siis, kui Sul on astigmatism. Kui tavaliselt on silmamuna kenasti ümmargune, siis mõnel inimesel on selle eespind veidi munaja kujuga, mille tõttu on nägemini veidi moonutatud või hägune. Silindrit tähistatakse alati numbriga, mille ees on „+“ või „-“ märk.

AXIS ehk kalle kraadides (0-180°) märgitakse retseptile vaid juhul, kui on märgitud CYL suurus. Kui astigmatism on vaid ühel silmal, siis märgitakse silinder ja kalle ainult ühe silma jaoks.

Prisma (pr) – kasutatakse enamasti siis, kui  kumbki silm “näitab erinevat pilti” ehk täpsemalt öeldes tahetakse prillidega korrigeerida nn laiska või kõõrdi vaatavat silma.

ADD – nn lähilisa. Kui vajad prille nii kaugele kui lähedale vaatamiseks, siis märgib optometrist kaugele vaatamise tugevusele lisatugevuse ADD-na nt. 1,0 1,5 1,75 jne. See võib olla kummalgi silmal erinev. Nagu matemaatikaülesanne: kui sul on kaugele vaatamiseks vaja -1,5 D ja lähilisa on 2,50 D, siis järelikult on lugemistugevus  +1 D.

VISUS – see on nägemisteravus. Kui optometrist paneb su ette silmatabeli ja sa näed 10 rida 10st, siis on su nägemisteravus 1.0. Kui oled eriline kotkasilm, siis võib olla, et näed koguni 12 rida, mille puhul on visus 1.2.

Veel kaks mõistet, mida sa prilliretseptil ei leia, kuid mida võid märgata kontaktläätsede retseptil.

BC – kumerus (base curve). See lühend näitab silmade kuju – mida järsem on kumerus, seda väiksem on number.

DIA ehk diameeter näitab kontaktläätse suurust millimeetrites ühest läätseservast teise.