5 viga, mida prillide eest hoolitsemisel teha ei tohi!

Prillid on meie teised silmad ja vajavad samuti palju hoolt ja tähelepanelikku suhtumist.

1. Ära pista prille lihtsalt kotti või pintsaku rinnataskusse. Parim koht prillide jaoks on siiski prillitoos. Ja mida jäigem see on, seda parem. Kuigi pehme toos kaitseb nii raame kui klaase, võivad need sellegipoolest väänduda.

2. Prille ei panda lauale klaasid allpool. Toeta nad õrnalt kõvale pinnale nii, et allapoole jäävad sangad.

3. Prillide koht ei ole auto armatuurlaual kuuma päikese käes ega ka vannitoas kraanikausi serval. Kuum päike võib prilliklaaside pinnakatet kahjustada. Kuid ka šampooni, juukselaki, parfüümi või seebi pritsmed suudavad ajapikku klaasidele kahjulikult mõjuda.

4. Prillide koht ei ole kahjuks pealael. Prillisangad võivad kergesti väänduda ja klaaside fookuskese nihkuda. Veelgi võimalikum on, et prillid libisevad mahaja kukuvad lihtsalt puruks (või vähemalt läheb raam väändesse).  Kas prillikett on parem? Üldiselt väldib see prillide kukkumist, kuid ometigi on raamid ja prillide hinged kerge pinge all ja võivad kergemini viga saada.

5. Prilliraamid on samuti hooldusvälbaga nagu autodki. Aeg-ajalt kontrolli prillisangade hingi ja raami kruvisid, et need oleks korralikult kinni. Lihtsamaid prilliraamide remonditöid saad paluda ka meil teha.  Kuid kui prillide klaasid on rikutud, siis neid vigastusi pole kahjuks võimalik parandada.

 

KUIDAS PRILLE ÕIGESTI PUHASTADA?

1. Eelista spetsiaalset prilliklaaside puhastusvahendit ja mikrokiust lappi. Puhastuslapi pesemisel ära kasuta pesu pehmendavaid aineid ega loputusvahendeid, kuna nende jäägid võivad jätta prilliklaasile puhastamise jäljed (triibud).

2. Ära kunagi puhasta prilliklaase kuiva lapiga! Pane üks tilk neutraalset pesuvahendit peopesale ja vahusta see tilga veega. Alles siis pane tekkinud vaht klaasi pinnale. Peale pesu kuivata klaasid mikrofiiberkiust lapiga.

3. Ära kasuta prillide puhastamiseks olmekeemiat (sh äädikat). Kuid ka prilliklaasidele „hingamine“ ei ole piisav, kuna nii ei jõua neile vajalikul määral niiskust ning klaaside kuivalt hõõrumine võib neid kahjustada.

4. Prillide puhastamiseks ei tohi kasutada pabertaskurätikuid, majapidamispaberit ega suvalist riidetükki, sest need võivad sisaldada karedaid osakesi, mis prilliklaaside pinda kriimustavad.

5. Pese aeg-ajalt ka prilliraame, kuna mustus, naha happesus, higi ja kosmeetikavahendite jäägid võivad raamidele (eriti plastikraamidele) kahjulikult mõjuda.

6. Kui prilliklaase puhastad või kuivatad, siis ära hõõru neid ringikujuliselt! Kui klaasi ja puhastuslapi vahele on jäänud mõni kriipiv osake, siis võib see kahjustada klaasi pinda. Pigem pühi klaase suunaga nina poolt prillisanga poole.